Leivateoga seostub
inimestele tavaliselt üks suur mökerdamine tainaga, rukkijahu tolmu täis köök ja hunnikute viisi pesemata nõusid. Nii tundus
ka mulle seni, kuni esimest korda sain päris ise selle „üüratu“ teoga hakkama.
Tegelikult ei ole asi sugugi nii hull. Kui asi käpas, siis ma isegi ütleks, et
lihtsam kui õunakoogi küpsetamine, mis kõige peamine- MAITSVAM. Ma olen alati rohkem
armastanuud soolaseid küpsetisi kui magusaid.
Juuretise sain ma
sugulase käest, kes on ka juba üpris kogenud leivaküpsetaja. Kellel juuretist
ei ole, siis saab ka seda ise valmistada. Kuna ma ise ei ole valmistanud, siis
õpetuse leiate Toidutare lehelt
Leiva küpsetamise retsepte leiab interneti avarustest väga palju, aga mina olen endale just kõige sobilikumaks selle variandi
leidnud. Läbi küpsetamise kogemuse kujuneb igal inimesel oma käekäik välja.
Antud kogusest saab 2 pätsi leiba.
Juuretise „mulksuma“ panek leivateoks ehk siis
leivateo II etapp.
Vaja läheb:
Eelmisest leivateost järgi jäänud juuretis
1l sooja vett
Rukkijahu ( Mul kulub tavaliselt umbes 2 kg koos III
etapiga)
- Võta
eelmisest leivateost järgi jäänud juuretis ning kalla see kaussi, kus sul on mõnus tainast sõtkuda.
- Kalla hulka
1l leiget vett ning segaajuurde rukkijahu seni kuni tainas on 20%
hapukoore paksune.
- Jäta 10-12h sooja kohta seisma (pane peale käterätik või toidukile). Eelmisel õhtul popsuma pandud tainas on valmis küpsetamiseks järgmise päeva hommikuks.
Õigest käärinud tainale ilmub peale mulksuv/vahutav kiht. Äärtesse jäänu taina serv näitab, et tainas on ilustiprotsessi ajal edasi tagasi käinud. |
Järgmine päev ehk III etapp:
Tainas:
3,5 tl soola (kuhjata)
200 ml suhkurt
Soovi korral erinevaid seemneid
Rukkijahu
- Võta
järgmise leivateo tarvis ~ 200ml uut juuretist ja pane see nt. supipurki (Tee purgi kaas pealt auguliseks, et juuretis saaks külmkapis seistes õhku. Nii säilib see paremini. )
- Lisa
järelejäänud tainale soovitud hulk erinevaid seemneid (mina lisan
tavaliselt ~300gr), 3,5 tl soola ja 200 ml suhkurt (peale esimese leiva
valmistamist saad järgmisel teol juba koguseid oma maitse järgi
korrigeerida vastavalt sellele, kas tahad soolasemat või magusamat).
- Nüüd lisa rukkijahu seni, kuni tainas hakkab kergelt käte küljest lahti lööma. Kui näpuga tainasse tehes auk kohe kinni ei valgu, siis on paraja paksusega.
- Pane
tainas vormidesse, jättes ääred 1-2cm ulatuses vabaks (kerkimisruum).
Silu tainas märja käega pealt ühtlaseks.
- Tee
tainasse näpuga augud kuni vormi põhjani ja pane kerkima 4-5 tunniks (kui augud
on enamvähem kinni kerkinud on paras aeg ahju pista). KIIRKERGITAMINE:
1-1,5h ahjus 50 kraadi juures.
- Soojenda
ahi 230 kraadini ja küpseta 15-20 min. Seejärel keera temperatuur 160 kraadini
ja küpseta 30-40 min.
- Aegajalt võid leiba pealt veega niisutada, et koorik liiga kõvaks ei läheks.
- Kui leib tundub pealt liiga küps, pane peale foolium ja küpseta edasi.
Serveeri koos soolase võiga (Keiju või Delma). PS! Ära koonerda, üks korralik kuhi võid annab soojale leivale imelise maitse.
NB!
1.
Enne serveerimist lasta jahtuda. Muidu
jääb leib nätse kui kohe nuga sisse lüüa. Soovitatav lõigata sakilise noaga.
2.
Et leib jääks õhuline, valmista
pigem vedelama poolsem tainas kui liialt paks. See aga eeldab ka korralikku
mahajahutamist, sest kui sooja leiba kohe lõigata, väljub sealt soe õhk, mis
hoiab leiva kohevana ning tulemuseks võib jääda nätske leib. Mina tavaliselt
õhtul küpsetan ja jätan ööseks jahtuma.
3.
Osa inimesi viskab ka taina hulka
peotäis nisujahu, et leib jääks kohevam.
4.
Liiga kaua valminud juuretis võib jääda
liialt hapu, seetõttu mitte ületada 10-12h. Hapukas maitse võib ka tulla
sellest, et juuretise hakkama panemisel on tainas jäetud liiga vedel. Samuti võib
tekkida ka vastupidine efekt- jätad liiga paksu, võib üldse hapukas maitse
kaduda.
5.
Poes on saadaval erinevaid rukkijahusid.
Siiani on mulle meeldinud kõige rohkem Tartu Miili rukkijahu. Olen proovinud
ka rukkiroovjahu, kuid mulle tundus, et sellega jääb liiga hapukas. Väga
hea pidavat ka olema Eesti ÖKO rukkijahu, kui hind on ka palju krõbedam
(1kg pakk on umbes 1.5 euri minu andmetel).
6.
Kasulikku lugemist: http://www.leivaliit.ee/wp-content/uploads/2011/11/1191490949.pdf
Kõik tuleb läbi
KOGEMUSE. Sain mina hakkama, saad ka SINA!
JÄTKU LEIBA !
EDU J
0 10:
Postita kommentaar