* Enne kui koogi ahju pistad, kuumuta ahju piisavalt kaua – s.o vähemalt 15-20 minutit. See nõue on eriti oluline näiteks muretaina puhul, millele ei meeldi üldse ebapiisav temperatuur. Juhtub suure tõenäosusega see, et muretainas vajub lössi ja tulemus ei tule nii krõbe kui õige temperatuuriga küpsetamise korral.
* Kas teadsid, et isegi tuntud kaubamärkide puhul ei pruugi ahjunäidikul olevad temperatuurid olla õiged? Ja paraku on õige temperatuur ühe koogiküpsetamise juures üks olulisemaid asju, mida järgida. Soovitus – hangi endale hea ahjutermomeeter (hea = mis ei valeta).
* Tõsta vajaminevad ained varakult toatemperatuurile soojenema. Muna(kollase)d lähevad nii palju lihtsamini vahtu ja erinevad ained segunevad hõlpsamini. Näiteks toorjuustu, kohupiima ja hapukoort munaga segades saad palju kiiremini ja lihtsamalt kreemjama massi kui kõik ained on toasoojad. Kui ained on külmad, võivad need tükki minna ja neid tükke on üsna tüütu välja segada. Munad võid mõnekümneks sekundiks ka kuuma vette pista ja nende sisu saab kiirelt toasoojaks.
* Kus reegleid, seal erandeid – muretainas sõtku kokku nii kiirelt ja nii külmadest ainetest (isegi käed võiksid jahedad olla) kui võimalik – seda krõbedama ja parema tulemuse saad!
* Ka lehttainast töötle nii külmas ruumis kui võimalik ja kasuta rullimiseks marmorrulli. Lõika lehttaina tükke väga terava noaga ja ära lõikeservi munaga määri – just nii kerkib lehttainas ilusaks kohevaks.
* Edasi – munavalged lähevad vahtu paremini siis, kui nad on külmkapi-külmad. Ja lisa munavalgele näpuotsaga soola – see aitab ka. Isegi üks väike tilk munakollast on keelatud! Lisaks tea, et vanemad munavalged vahustuvad kergemini, kauss ja vispel peaks olema kriuksuvpuhtad ja kuivad ning vahtu aitab stabiliseerida hape (paar tilka sidrunimahla või äädikat). Vask ja munavalged on parimad sõbrad – vaskpotis vahustatud munavalgevaht on isegi 1/3 võrra õhulisem ja kõrgem.
*Kui segad kokku taina, mis sisaldab mune, ära pikalt aega viida ja pista see võimalikult kiiresti ahju, sest muidu võib kook oma kohevuses kaotada.
* Sama kehtib soodaga küpsetiste korral – sooda reageerib ca 15 minuti jooksul ja pärast seda kook enam ei kerki. Sega soodat sisaldavaid kooke võimalikult vähe – nii säilitad koogi mureduse.
* Kui võimalik, kasuta talumune. Kook tuleb kohevam, maitsvam ja kenam – eriti kehtib see biskviittaina puhul. Ja olgem ausad, toorjuustukook (ilma kakaolisandita) tuleb uskumatult ilus kollane just talumunadega tehtult.
* Loe hoolikalt retsepti ja kui Sa kogenud koogiküpsetaja ei ole, ära kipu vajaminevaid aineid liigselt asendama. Isegi hapukoore asemel lisatud keefir võib mõne koogi ära rikkuda – või siis ilma suhkruta kondenspiim kookides, kus on nõutud suhkruga variant. Vaata, kas midagi ei ununenud – näiteks on juhtunud, et moonikoogile jäid mooniseemned lisamata ja brita koogitainast jäi jahu välja.
* Kui küpsetad mõnd õrnema konsistentsiga kooki (nt biskviit või keedutainas), siis ära poole küpsetamise ajal ahju ust paota – kook võib kokku kukkuda.
* Mitte ükski margariin ei asenda ehtsa 82%-lise või maitset, ära koonerda. Katseta erinevaid võisid ja leia oma lemmik – isegi kui rasvasisaldus on sama, käituvad need tihti täiesti erinevalt.
* Kui küpsetad toorjuustukooki, aseta küpsetamise ajaks ahjupõhja veega täidetud kuumakindel nõu, et vältida koogi lõhenemist.
* Kohevama koogi nimel tasub ette võtta ka pealtnäha tüütuna näiv jahu sõelumine.
* Kui lisad koogitainale marju, sega need enne koogile lisamist jahuga – hoiad ära selle, et need põhja vajuksid.
* Pirukapõhja eelküpsetamisel on oht, et koogipõhja servad vajuvad lössi. Appi tuleb hõbepaber – toesta koogi ääred sellega. Elementaarne nõue on see, et ahi oleks piisavalt kuum ja et tainas oleks võimalikult külm.
* Mõningate vedela tainaga kookide puhul on oht, et lahtikäiv koogivorm võib hakata läbi tilkuma, tainas kukub ahjupõhjale ja hakkab kärssama. Selle ennetamiseks mässi koogivorm väljaspoolt kahekordse fooliumi sisse. Abi on ka sellest, kui küpsetuspaberi koogivormi põhja paned nii, et selle servad jäävad väljapoole koogivormi.
* Taina sõtkumisel saab vältida selle sõrmede külge jäämist, kui leotada eelnevalt oma sõrmi oliiviõlis.
* Leib püsib kauem värske, kui lisada leivapakendisse ühe sellerijuure.
* Pea meeles, et bakterite paljunemiskiirus on kõige intensiivsem alates 7. soojakraadist. Püüa võimalikult palju toitaineid hoida sellest temperatuurist külmemal temperatuuril.
0 10:
Postita kommentaar