teisipäev, 3. märts 2015

Hommikusöögiks avokaado!



Taldrikul: saib, merevaik, avokaado (lihtsalt viiludena, võib ka noa/kahvliga purustada ning lisata väheke sidrunimahla - pole võid/ merevaiku vaja pannagi!) kurk, kirsstomat, füüsal, kiivi ja enda kasvatatud petersell.
Tassis: kohv mandlipiimaga ja igahommikune klaas vett sai juba ära joodud


Miks avokaadot süüa?


  • Avokaados on antioksüdandid: molekulid, mis on võimelised aeglustama või ära hoidma oksüdatsiooni rakkudes. Oksüdeerumine on keemiline reaktsioon, mille käigus aine loovutab elektrone ning selle protsessi käigus võivad tekkida vabad radikaalid, mis omakorda algatavad oksüdeerumise ahelreaktsiooni, mis kahjustab rakku ja võib selle isegi surmata. Antioksüdandid katkestavad selle ahelreaktsiooni, muutes vabad radikaalid kahjutuks. Lähem info siin
  • Avokaados on rasvhapped: pidurdab vananemisprotsesse (kortsud), on ajutööle hea
  • Avokaado on energiarikas ehk kaloririkas: õlirohkus on selle põhjus (Sajagrammise avokaadoportsu nahkapistmisel saab meie organism 150-220 kcal)
  • alaneb kolesteroolitase
  • väheneb ateroskleroosirisk;
  • väheneb südamehaiguste ja insuldirisk;
  • aeglustub Alzheimer'i tõbi;
  • väheneb kasvajate tekkevõimalus;
  • vähenevad sigaretisuitsust tekkivad kahjustused, jne.

Küps või toores?


  • täisküps siis, kui vilja õrnal pigistamisel koor veidi lohku vajub ning kõrva ääres raputamisel on kuulda seemne loksumist.
  • toores avokaado küpseb toatemperatuuril mõne päeva jooksul. Juba valmis avokaado soovitatakse ära süüa samal päeval, saab ka säilitada külmkapis
  • toorest avokaadot ei soovitata külmkappi panna, kuna viljaliha muutub tumedaks

Miks muutub avokaado tumedaks ja soovitused:


  • Õliküllus ja eriti just küllastamata rasvhapete kõrge sisaldus muudavad puhastatud avokaado vastuvõtlikuks hapniku toimele. Kokkupuutel hapnikuga tumenevad kooritud avokaadotükid kiiresti ja kaotavad oma esialgse maitse.
  • Pikemaajalisel seismisel toimub õlide rääsumine. 
  • Siit ka soovitus:  ära osta vigastatud ja muljutud avokaadosid 
  • Söögiks on kõlbmatu ka selline puuvili, mille viljaliha on lahtilõikamise momendiks juba tumenenud
  • Korraga tasub puhastada selline kogus pirnloorberi vilju, mis ka kiiresti ära süüakse, sest pikajaliseks säilitamiseks puhastatud ja tükeldatud avokaado ei sobi.
  •  Avokaadoviilude tumenemist saab vältida nendele sidrunimahla piserdamisega

Kuidas avokaadot lõigata?


  •  Kõige lihtsam on avokaado pooleks lõigata, seemne sisse nuga lüüa ja see rahulikult  eemaldada ning siis lusikaga uuristades viljaliha koorest eemaldada.
Artikkel avokaadost Terviselehes


Liz

0 10:

Postita kommentaar

Kommentaarid, soovitused ja soovid on teretulnud!
...........................................................................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................................................

© Liz&Kätlin, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena