teisipäev, 7. august 2012

Kui kaneelilõõtsast sai kaneelisai

Nii, eile anti mulle ette kaneelilõõtsa retsept ja paluti seda küpsetada. Originaalretsep asub aadressil:  http://maitsevseiklus.blogspot.com/2011/04/kaneeliloots-ehk-rebitav-kaneelisai.html. Asi näeb ju äärmiselt isuäratav välja, eriti pilt, kus glasuur tuleb niitjana laua küljest lahti. Asi mõeldud-tehtud. Panin kohe taina hakkama. Olles oma küpsetamisega poole peal, mõistsin, et lõõtsa siit ei tule, vaid üks suur kaneelisai. End ma sellest heidutada ei lasknud, sest tainas tundus tulema mõnus õhuline ja pehme. Läbi erinevate viperuste sain oma lõõtsa ahju. Jah, kui ma ahjus seda kerkimas nägin, siis mõistsin, et asi on algvariandist äärmiselt kaugel. Ainult paisus ja paisus ja paisus ning sellest saigi üks suur KANEELISAI. Aga kokkuvõtteks või nii palju öelda, et täna õhtuks paluti mul üks selline samasugune küpsetada, sest maitse oli sellel tõesti hea.
Üks paras mässamine on aga julgematele ka siia retsept minu variandis:


Vaja läheb:
25 gr pärmi
7-8 dl jahu
0.5 dl suhkrut
0.5 tl soola
0.6 dl piima
0.5 dl vett
2 muna
1 tl vanilliekstrakti või vanillsuhkurt

Täidis:
60 gr võid
1 dl suhkurt
2 tl kaneeli

Taina valmistamiseks hõõru pärm suhkruga vedelaks. Sega omavahel jahu, suhkur, sool. Seejärel klopi lahti munad, lisa sinna vanilliekstrakt, suhkruga vedelekas hõõrutud pärm ning soe piim ja vesi (annab parema hoo sisse pärmile kerkimiseks aga kindlasti ei tohi olla tulised, muidu tapavad pärmile kerkimiseks vajalikud produktid). 
Nüüd lisa munasegu jahusegule ning sõtku tainast niikaua kuni see kausi küljest lahti lööb ja moodustub üks lopergune pallike. Vajadusel lisa ka juurde jahu kui tundub, et liiga vedel jäi ja ei hakka kausi küljest lahti lööma. Raputa tainale peale jahu ning kata kauss toidukile ja rätikuga ning pane sooja kohta üheks tunniks kerkima. Mina näiteks panin aknalauale päikse kätte.
Siin on juba kerkinud tainas
Vahepeal kui tainas kerkib, sulata kausis või kasutades selleks mikrolaineahju või pliiti. Samuti sega omavahel suhkur ja kaneel. Võid valmis otsida ka panni ja selle juba võiga määrida.




Seejärel kata laud kerge jahukihiga ja rulli tainas ruudu kujuliseks. Määri see võiga ning raputa peale suhkru -ja kaneelisegu. Jäta segu veidike alles, et pärast veel peale raputada.  Lõika tainast 5 ühesugu suurusega riba ning tõsta nad üksteise peale.


Lõika üksteise otsa laotatud tainaribadest ruudud. Mina sain 7 tükikest. Siis laota nad üksteise järel vormi ning raputa peale veel kaneeli-ja suhkrusega.



Nüüd lase veel  kerkida umbes pool tundi.


Seejärel tõsta juba eelsoojendatud ahju ja küpseta 180 kraadises ahjus ~40 minutit. Kui kipub pealt liiga pruuniks minema, niisuta kergelt veega.


Kui sai on valmis küpsenud, siis lase sellel veidi jahtuda enne kui söömiseks läheb.

Õhemate viilude juurest annab sedagi lõõtsa rebida aga üldiselt tuleb noaga kaasa aidata, et saada mõnus viil.


Siis kui mina magama läksin, oli seda veel nii palju järel. Hommikuks oli seegi hävitatud.

0 10:

Postita kommentaar

Kommentaarid, soovitused ja soovid on teretulnud!
...........................................................................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................................................

© Liz&Kätlin, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena