pühapäev, 5. august 2012

Moussaka minu moodi

Moussaka on mu lemmiktoit kreeka köögist (kreeka salati kõrval). Muidu tehakse moussakat baklažaaniga, mina tegin suvikõrvitsaga. Aega võttis umbes 4 tundi, aga ma üsna koba ka veel :D

Vaja läheb:


Hakklihakaste 
õli (soovitatavalt oliiviõli)- läheb vähe, sest hakklihas endas on juba õli sees
500g hakkliha (soovitavalt lambahakkliha)
1 sibul (soovitavalt punane, aga sobib ka tavaline)
2 küünt küüslauku
1 sl jahu
4 keskmist tomatit
sool&pipar

laimipipar

pipar & küüslauk

forrest blend

kaneel
2 dl punast veini (soovitatavalt kuiv)

Bešamell-kaste 
2 spl võid
1 spl jahu
3 dl piima
50g (1 dl) riivitud cheddari juustu või muud tugevamaitselist juustu
soola ja pipart


Vahele 
1 suur suvikõrvits
kartuleid (1-kihi jagu)
2 porgandit
aedube
kirsstomateid

1)Lõika suvikõrvitsast umbes 1 cm paksused viilud.


2)Kuigi ma kasutasin suvikõrvitsat, raputasin need soolaga siiski üle (sõrmedega hõõrusin õrnalt laiali) ja lasin 30 minutit soolaga seista. (See võtab baklažaanilt ära kibeda maitse)

3)Tupsuta köögipaberiga viilud soolast puhtaks
4)Pane viilud ahju (140 kraadi juures u 20 min)
6)Samal ajal valmista hakklihakaste:

  • Kuumuta pannil õli
  • Haki sibul ja pruunista koos hakklihaga
  • Raputa juurde jahu ja kuumuta segades 1 min. 
  • Lisa pidevalt segades tomatipüree (purustasin tomatid ise: koori tomatid, lase saumiksriga need püreeks, maitsesta soola ja pipraga)
Keeda vesi, kalla kaussi ning aseta tomatid kaussi
(võid noaga tomatinahale risti teha)
Mõne aja pärst lööb nahk lahti



  • Lisa purustatud küüslauk
  • Maitsesta soola& pipra, pipra&laimi, pipra&küüslaugu maitseainetega ning lisa juurde teelusikatäis kaneeli.. Hauta tasasel tulel umbes 30 min.
  • Lisa veini
Enamus vedelikust peab ära aurustuma ja 
hakklihakaste jääb üsna paks

7)Määri äärtega ahjuvorm õliga
8)Lao põhja suvikõrvitsaviile, täida lüngad aedoa kaunatükkidega (olin eelnevalt need oliiviõliga üle piserdanud ja natuke maitseaineid lisanud)


Panin natuke tomatipastat ka peale

9)Järgmine kiht hakkliha

10)Kiht kartuliviilude ja riivitud porgandiga+ lisa maitseaineid (va kaneel)

11)Hakkliha

12)Suvikõrvitsaviilud, täida lüngad järelejäänud ubade ja kirsstomatitega, mis on kooritud+ lisa maitseaineid (va kaneel)
Lisa järele jäänud hakkliha

13)Valmista Bešamelli kaste:

  • Sulata või kastrulis

  • Raputa juurde jahu ja kuumuta segades 3 minutit  (kuni jahu muutub teraliseks, kuid värvus ei muutu)

  • Lisa vähehaaval juurde eelnevalt soojendatud piim.

  • Kuumuta edasi, kui segu pakseneb (keeta ei ole vaja), lisa juust (lisa vähehaaval)

  • Tõsta segu pliidilt ja kui see on jahtunud, sega kastmesse lahtiklopitud muna. 
  • Maitsesta soola ja pipraga.
14)Vala vorm Bešamelli kastmega üle ning küpseta u 200 kraadi juures 60 min.

15)Kui pealispind hakkab liiga pruunistuma, kata vorm kapsalehtedega- toit ei lähe kõrbema
Läks tsuti liiga krõbedaks pealt, kapsad
päästid nii palju kui päästa andis

16)Naudi klaasi hea punase veiniga!


0 10:

Postita kommentaar

Kommentaarid, soovitused ja soovid on teretulnud!
...........................................................................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................................................

© Liz&Kätlin, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena